π¨π¨π¨π¨π¨π¨π¨π¨π¨π¨
Verzet tegen het standbeeld van Coen in Hoorn is er altijd al geweest. Toen het standbeeld eind negentiende eeuw werd geplaatst, was er al kritiek op deze verheerlijking van een koloniale misdadiger.
Coen, ofwel βde slachter van Bandaβ, was een van de grootste moordenaars in de toch al met geweld en bloed doordrenkte geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Zijn grootste misdaad was dat onder zijn verantwoordelijkheid als gouverneur-generaal een genocide werd gepleegd op de bevolking van de Banda-eilanden. Daarmee dwong hij een handelsmonopolie af voor nootmuskaat, foelie en kruidnagel.
Toen het standbeeld van Coen in 2011 per ongeluk van zijn sokkel werd gestoten, pleitte een groep mensen in Hoorn ervoor om het beeld niet meer terug te zetten en uit de stad te verwijderen. En door de jaren heen zijn er talloze anderen geweest die Coen, de verering van Coen, en zijn standbeeld hebben bekritiseerd. Maar de gemeente Hoorn blijft halsstarrig vasthouden aan dat standbeeld, en bracht na veel protest een aantal jaar geleden alleen maar een cosmetische verandering aan in de tekst op de sokkel van het beeld. De gemeente Hoorn volhardt in het verheerlijken van een genocide en van een gewelddadige koloniale geschiedenis.
Stichting We Promise heeft al meerdere keren actie gevoerd tegen het standbeeld van de koloniale misdadiger Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. Actie voeren tegen het omstreden standbeeld is nodig. Op zaterdag 7 september gaan we weer samen de straat op om een sterk geluid te laten horen. Genocide verdient geen standbeeld.
Wij eisen dat het standbeeld wordt verwijderd uit de openbare ruimte en in een museum komt te staan, voorzien van de juiste context en met een bezoekregeling voor scholieren erbij. Wij zullen actie voeren zolang het standbeeld blijft staan.
SLUIT JE AAN
Op zaterdag 7 september om 13:00 demonstreren we bij en tegen het standbeeld van JP Coen in Hoorn.
We verzamelen om 13:00 uur bij het Station Hoorn. Vanuit hier lopen we gezamenlijk middels een mars via de straten van Hoorn naar de Roode steen, het plein waar het standbeeld van Coen al sinds 1893 staat.
Tekst uit Instagram van Stiching We Promise(insta) (Opmerking: Instagram is Facebook)
Doorbraak heeft er ook een tekstje over.